Finare arbeten

I bland gör vi möbler och hantverk med mycket hög kvalité. De här arbetena är specialbeställda och tar ofta lång tid att tillverka. Det är en hantverksmässig utmaning att lära sig nya tekniker och flytta fram gränsen för vad man klarar av.

höklassigt bildhuggeri

 

Gesällprov

Det här är Mikael Klarströms gesällprov som resulterat i Gesällbrev i Träbildhuggeri och Mästarbrev i Möbelsnickeri. Han genomgår just nu Mästarutbildningen för Träbildhuggeri 2017-18.

 

Gesällprov Möbelsnickeri

Här är Mikael Klarströms gesällprov i möbelsnickeri. Skåpet är egenhändigt ritat i en blandstil där Rokokostilen är den förhärskande. Det är ett komplicerat arbete, med de svängda formerna där även fanerarbetet har utförts så att skivan har fått profiler i de rundade hörnen, bildhuggeriarbetena är omfattande, bland annat så tog varje figurin tre dagar att snida. Intarsia provet är en del för sig i form av en tavla där tunna faner pysslats ihop till ett mönster i 1700-talsstil. Gesällbrevet låg senare till grund för Mästarbrevet.

gesällprov möbelsnickeri

Skåp

möbelskulptur

Detalj skåp

intarsia

Intarsiaprov

Gesällprov Träbildhuggeri

veriges HantverksrådDet här är Mikael Klarströms gesällprov i träbildhuggeri. Spegeln är egenhändigt ritad i Gustaviansk stil, och har ett facettslipat glas i ramen. Spegeln är ytbehandlad med schellack och olja. Den lilla slingan är ett standardprov i som alla bildhuggare måste göra efter ett 1700-tals original, provet är tidsbestämt och provet bedöms efter likheten med originalet, och renheten i snitten. Gesäll & Mästarbrevsbestämmelser, Sveriges Hantverksråd

gesällprov bildhuggeri

Spegel


Yrkesfördjupning mästarutbildningen Träbildhuggeri.

Mikael (jag) håller på att ta mästarbrev i Träbildhuggeri, mästarutbildningen är nu avslutad och jag håller på med min Yrkesfördjupningsuppgift som är frivillig (det krävs ingen sådan i Träbildhuggaryrket), det krävs inte längre att man gör mästarprov för de flesta yrkena utan man skall ha utfört ett gesällprov och ha arbetat inom yrket i minst 10 000 timmar (6 år), vara yrkesaktiv och skall ha genomfört mästarutbildningen. Mästarbestämelse Sveriges Hantverksråd. Sedan mästarprovet (som motsvarar några månaders obetalt arbete) har tagits bort för ett par år sedan så har det blivit fler bildhuggarmästare, tidigare (som går att hitta på nätet) så fanns det en gammal mästare i Sverige som avled i våras och nu så finns det tre nya träbildhugarmästare och jag är nu på gång. Troligen så kan det bli fler på sikt men antalet gesäller är mycket få även om det utbildas en handfull bildhuggare (1,5 års grundutbildnng) i Tibro varje år, men arbetsmarknaden är mycket liten jämfört med tiden innan cnc wood carving machine och tillverkningen i lågprisländer.

Spegeln är när det gäller understycket ritad efter en spegel som jag studerade på Tullgarn i somras, men överstycket har jag komponerat själv efter att ha studerat och tagit intryck av en mängd antika rokokospeglar. Jag var tvungen att rita så att överstycket skulle matcha understycket, ungefär som att ersätta en saknad del av ett antikt ornament där man helt saknar en bild eller ritning av den saknade delen. Alla ämnen är nu ihopfogade och jag har börjat hugga och snida på understycket.

Julafton 2017

God Jul!

Placeholder image
Placeholder image
Gyllenläder 104, har ritats av Mikael Klarström, även mönstret på skinnet. Stolen är inspirerad av stolar från det tidiga 1700-talet, men har anpassats i måtten, till dagens standard. Ryggen är ganska rak, så stolen kanske inte lämpar sig som matsalsmöbel, utan är mer tänkt som ett dekorativt inslag i ett rum. Gyllenlädret tillverkades av en norsk konstnärinna, som troligen är pensionerad sedan länge, så vi vet inte om det går att få tag på liknande skinn i dagsläget. Vi har även gjort en karmstolsvariant av stolen, som finns på Rømskogs kommun i Norge tillsammans med en praktspegel, men vi saknar tyvärr bilder
Barockkarmstolen har hämtats från en bok, efter kundens önskemål, då stolen inte gick att köpa någon annan stans. Bakom stolen ligger ett enormt bildhuggeriarbete som präglade det tidiga 1700-talet, då Sverige var en stormakt i Europa. Trots sitt ålderdomliga formspråk, så är stolen ganska bekväm att sitta och läsa en bok i. Stolen är ingen exakt kopia, eftersom vi inte har gjort några mätningar på originalet, utan den är ritad för hand av Morgan Klarström, efter bilder.
gyllenläder barockstol

Gyllenläder 104

Pris gyllenläder: dyrt offert.

Pris: 6.750:-

barockkarmstol

Barockkarmstol

Pris: 14.700:-

Krönornament

Krönornament till fönster. Ornamentet är två meter långt och skall sitta ovanför fyra fönster i ett stort rum.

krönornament

Skrivbord i John-Bauer stil.

En kund ville ha ett skrivbord med John Bauer reliefer i fyllningarna. Kunden valde ut motiven och beslagen, från Prinsfors metallfabrik.

skrivbord jugend

Gunnebo slottsmodell

Den här möbeln tillverkades åt en kund som ville ha en liknande stol som finns på Gunnebo slott, fast med vissa ändringar på ornamentik (bandfläta), ryggens form och svarvning, men med samma 1700-tals känsla, med extra hög kvalitet. Möbeln består av 12 stolar, 2 rektangulära slagbord och 2 halvmånebord som kan kombineras på olika sätt i matsalen. Detta är den mest avancerade gustavianska stolen som vi har tillverkat.


Den här stolsmodellen uppstod när en kund ville ha en liknande stol som finns på Gunnebo slott. Det finns dock en hel del förändringar, tex så är det bandflätor på sargerna, ornamentet på ryggbrickan har förändrats, svarvningen på frambenen är annorlunda, och bågformen på bakbenen har rätats upp en aning, dessutom så finns det ett benkryss på vår modell och en löstagbar stolsdyna i stället för en fast stoppning. Ändå så har stolen ett utseende som starkt påminner om originalstolen. Detta är den mest avancerade gustavianska stol som vi gjort, den är tillverkad i 14 exemplar 12 till kunden och 2 provstolar.

gunnebo stol

Gunnebostol av slottsmodell

pris: 5.500:-

Pris som på bilden linoljemålad, sadelhjord och tyg. ca 6.700:-

Spegel "Fryksdalen"

På ”Villa Familjens Mässa” i Sunne mars 2012, ritade jag ett par speglar för att locka kunder. Spegeln till höger kallar jag Fryksdalen, eftersom jag ritade den där. I mars 2015 tillverkade jag en spegel som ett företag beställde. På fotot är spegeln obehandlad och skall troligen förgyllas av kunden.

Pris: 9.500:- (obehandlad utan glas)

Pris: 11.000:- (lackad+ standardglas)


Förgyllning

Vi har fått förfrågningar på äkta förgyllning, men det totala priset blir ofta högre än för antika 1700-talsspeglar, så kunder väljer ofta därför att köpa antika speglar. Vill man ändå ha en ny spegel förgylld så blir det ungefärliga priset: Äkta förgyllning: 7 000–8 000: - Facettslipat glas: 4 500 – 5 000: - Priser baserat på en något större spegel enligt Thors Förgylleri & Ramaffär, år 2016.

spegelöverstycke
understycke spegelritning
gustaviansk spegel
skåplucka

Skåplucka i Norsk allmogestil.

vapensköld

Vapensköld Pliktverket.

förgylld stol

Torgan

 

barstol rockkonst

Barstol i drakstil.


Gustavianskt skrivbord Glava

Gustavianskt skrivbord av hög kvalité, med rikt skuren förgylld dekor på mahognybetsad björk. Benen är extra grova, för att ge ett stabilare intryck och djupare profiler på de handsvarvade detaljerna.

gustavianskt skrivbord

Gustavianskt skrivbord Glava

Pris: 24.200:-

Spisinramning.

Vi gjorde en spisinramning, med två spegelvända skulpterade figuriner på var sida av en kamin. Arbetet var omfattande, skulpturerna är snidade i lind och är betsade och slipade, för att få kontrastverkan i skuggorna, bakgrunden gjordes mörkare så att konturerna skulle framträda.

spisinramning

Spisinramning.

 

Fornnordisk draksäng

Fornnordisk draksäng. Sängen gjordes åt konstnären Thore Andersson, efter hans ritningar, en mäktig säng med robusta proportioner.

fornnordisk säng

Fornnordisk draksäng

Vikingaskåpet oden.

Det var populärt med vikingamöbler under en period på 90-talet, och då gjorde vi ett skåp till en utställning, med riklig och avancerad ornamentik med ursprunget från nordiska stavkyrkor.

vikingamöbler

Vikingaskåpet oden.

Kyrk snickerier

Vi har tillverkat möbler åt kyrkorna i Stavnäs, Högerud och Grava, samt möbler till ett gårdskapell. Skåpet till Stavnäs och bord mm till Högerud, samt stolarna till Grava finns det inga bilder på, vi borde ha fotograferat, men de går att se på plats.


Kyrk-snickerier till Grava församling.

Under hösten tillverkade vi fyra pelarbord och ett altarbord till kyrkan i Grava, dit vi tidigare gjort ett antal stolar.

mingelbord

Mingelbord

altarbord

Altarbord


Gårdskapell.

Möblerna tillverkades efter kundens egna ritningar och önskemål till ett gårdskapell.

knäfall

Knäfall

munkstol

Munkstol

altare

Altare


Skogsrå

År 1998 så deltog Mikael Klarström vid byggnationen av det nya museet i Karlstad, bland annat så gjorde han ett skogsrå efter ritningar och instruktioner, en skulptur i Lind som fälldes in i en furustam och som sedan fick peruk och målades av någon annan på museet. Nu är det oklart om skogsråt finns kvar, då utställningarna på Värmlands muséum gjorts om sedan dess. Här kan man se steg för steg hur skulpturen har huggits, snidats och slipats med sandpapper.

Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image

Kontaktinformation.

Taserudsmöbler

Va: Högvalta

67192 Arvika

0570-31093

Epost: post@taserudsmobler.se

Betalningsinformation.

Möblerna betalas oftast via bank (faktura) vid leverans. Mindre summor kan betalas kontant eller med Swish: 070-6823206. Alla priserna på hemsidan är inklusive moms. Ytbehandling (standard ingår), men kostnad för stoppning och tyg tillkommer. Fraktkostnad tillkommer. Kontoinformation Betalning: VATnr: SE471218655201 Bankgiro: 736-3377 Handelsbanken Clearingnr: 6802

Klassiskt Möbelhantverk

Placeholder image

 

Mikael Klarström

Medlem i Mästarregistret. Möbelsnickarmästare No: 016/03-20248

Träbildhuggarmästare No: 22095

 

Katalog PDF

Nya priser 2017. Förra året gjorde vi prisökningar på våra stolar och i år har det skett en prisökning på vårt övriga sortiment, främst bord och skåp. Kunder som redan har beställt omfattas inte av prisökningen!

1 januari 2017.

Placeholder image